dimarts, 20 de desembre del 2011

BON NADAL






Envia una felicitació de Nadal als teus companys de classe desitjant-los un Bon Nadal!
En aquesta pàgina pots triar-ne un munt!

També pots jugar als jocs de nadal

dilluns, 19 de desembre del 2011

LA MARATÓ 2011

Aquest any la marató de TV3 tracta sobre la Regeneració i trasplantament d'òrgans i teixits.







Han passat més de 40 anys des que es va fer el primer trasplantament, i des de llavors els avenços clínics i quirúrgics han sigut espectaculars. Catalunya és un referent en el món del trasplantament. Malgrat el progressos, encara queda un llarg camí per recórrer.

El trasplantament d'òrgans i teixits consisteix en la substitució d'un òrgan o teixit en mal estat per un de sa, procedent normalment d'un donant cadàver. Per als pacients que esperen un òrgan, el trasplantament és l'única possibilitat de continuar amb vida o de millorar-ne substancialment la qualitat. Es calcula que una persona trasplantada guanya 10 anys de vida, per terme mitjà; tot i que l'esperança de vida depèn molt de l'òrgan trasplantat i de l'estat de cada pacient.

També es poden trasplantar cèl·lules que és el que es fa en el trasplantament de medul·la òssia, que consisteix en la substitució de cèl·lules mare de la sang del malalt per les cèl·lules mare del moll de l'os o de la sang perifèrica d'un donant sa.

Cada cop es fan més trasplantaments, però, també, cada any augmenta la llista d'espera perquè hi ha més malalts que necessiten un òrgan sa. La tendència en els últims anys és acceptar com a receptors i donants persones més grans. L'augment de les llistes també ha propiciat que s'ampliïn els criteris d'acceptació dels òrgans. Els pacients infantils també formen part de les llistes d'espera. Els casos pediàtrics cada vegada tenen més importància i es poden arribar a trasplantar òrgans o teixits a nadons a partir de 3 quilos de pes.


En algun moment de la nostra vida, tots podem necessitar un òrgan per continuar vivint. Avui dia a Catalunya hi ha unes 1.300 persones que esperen un òrgan. No tots els pacients en llista d'espera el podran rebre; per això, un 10% dels malalts moriran abans de rebre'l.


Per saber-ne més...regeneració i transplantament d'òrgans i teixits


espot de la marató


la nuna trasplantada de cor

a) Què en penses dels trasplantaments? 
b) Com podem col·laborar-hi?
c) Donaries els teus òrgans?


joan escolà trasplantat de fetge

d) Donaries un òrgan teu a un germà teu perquè es salvés?

dilluns, 12 de desembre del 2011

ENTREGA DE NOTES PRIMER TRIMESTRE

Aquest és el MODEL DE NOTES que us trobareu durant tota l' ESO. 


El primer quadre indica l'avaluació actual, i es descriuen les notes de les diferents matèries (comunes, optatives i complementàries). Per cada matèria es descriuen: els CONCEPTES, els PROCEDIMENTS, l' ACTITUD i la nota GLOBAL. A més, per cada matèria hi ha un petit comentari especificat en OBSERVACIONS.


El segon quadre indica l' HISTORIAL de l'alumne en aquell curs. Es van acumulant les notes de cada trimestre. Si es recupera alguna matèria d'un trimestre anterior, en aquest quadre sortirà com a recuperat.


Al final de les notes surten les hores que l'alumne ha estat absent o ha arribat tard.


Si alguna vegada no podeu venir a una reunió d'entrega de notes s'ha d'especificar a l'agenda. Les notes són entregades a l'alumne i s'ha de retornar la pestanya signada.

dimecres, 7 de desembre del 2011

INVISIBLE FRIEND

S’apropen les festivitats nadalenques i és important recordar-se de les persones que apreciem. Com a grup-classe hem de respectar-nos i apreciar-nos tots, sense excepcions. Per aquest motiu realitzarem l’activitat de l’amic invisible. TOTS HI PARTICIPEM.



amic invisible on line






Some rules!! Al loro!!!




- No dir qui ens ha tocat. The name is TOP SECRET!
- No podem canviar qui ens ha tocat. Ja que apreciem a tothom PER IGUAL. Everybody friends!!!
- Durant els dies previs a l’invisible friend podem deixar SMS anònims al INVISIBLE FRIEND CORNER donant pistes de qui som. Però SENSE DESCOBRIR-NOS! Very , very important!!!
- Aquests missatges NO PODEN INTERROMPRE EL RITME NORMAL DE LES CLASSES.
- El regal com a màxim ha de valer 6 euros. Si no disposem de CASH per fer el regal tenim diferents OPCIONS: fer-lo jo mateix (MANUALITAT, “YO ME LO GUISO YO ME LO COMO”), obsequiar a l’amic amb algun objecte NOSTRE…etc.
- VERY VERY IMPORTANT!!!! que escrivim un VERSET o DEDICATÒRIA (com les que fem a l’agenda) que llegirem quan desemboliquem el regal.
- El regal ha d’estar EMBOLICAT, amb el VERSET i el nom del DESTINATARI BEN VISIBLE. El dipositarem a una BOSSA o caixa gran a l’entrar al matí in the classroom.
- Quan desemboliquem els regals el destinatari intentarà endevinar qui és el seu AMIC INVISIBLE. WHO IS MY INVISIBLE FRIEND?

dimecres, 23 de novembre del 2011

SORTIDA A LA NATURA

Un dels sentiments més nobles i arrelats en moltes persones és l’estimació per la natura. Però, hi ha persones que l’estimen tant que n’estan completament enamorades, no poden viure sense ella i s’hi deixen la pell. Els alpinistes en són un bon exemple.

A casa nostra, a Tarragona, tenim  un dels millors alpinistes de tots els temps. Potser per algú de vosaltres és desconegut. 

Òscar Cadiach i Puig
Barcelona, 1952
Alpinista i guia d'alta muntanya. 
    Està vinculat a diverses entitats excursionistes, com el Centre Excursionista de Tarragona, la secció de muntanya de l'Escola de Mestria Industrial de Valls, l'Agrupació Cultural i Recreativa Bombers de les Comarques de Tarragona i el Centre Excursionista de Catalunya. El 1984 assolí el seu primer vuit mil, el Nānga Parbat (8 125 m), juntament amb Jordi Magriñà. L'any següent formà part, juntament amb Antoni Sors i Carles Vallès, de la primera cordada catalana que assolí l'Everest (8 848 m), cim que coronà de nou el 1993 , pel vessant nepalès formant part de l'expedició Gas Natural, i també l'any 2001. Va ser el primer occidental en pujar a l'Everest sense oxigen i per la vessant nord.[Al principi dels anys noranta inicià l'exploració del vessant xinès del Karakoram, amb l'escalada en solitari al Broad Peak nord (7 650 m) l'any 1990, l'ascensió del cim verge del Tarraco Kangri (6 200 m) l'any 1991, i l'obertura de la ruta Fem Tarragona al Broad Peak central (8 016 m) l'any 1992. El 1996 obrí la via Free Tibet al Cho Oyu (8 201 m), juntament amb l'alpinista austríac Sebastian Ruckesteiner. 
    A més, ha participat en nombroses expedicions a Kenya (1974), els Andes (1978), l'Ahaggar algerià (1979 i 1980), el Karakoram (1981, 1988 i 1994), l'Himàlaia (1982, 1987, 1989 i 1993) i la Patagònia (1986), i, com a guia d'alta muntanya, ha dirigit alpinistes a l'Aconcagua (1989), al Kilimanjaro (1995) i a cims de l'Himàlaia (1997 i 1998) i el Karakoram (1999). L'any 2000 participà en una expedició com a protagonista d'un documental sobre l'ascensió de George Leigh Mallory i Andrew Irvine del 1924 a l'Everest. És autor de reportatges fotogràfics i documentals, alguns dels quals guardonats en diversos festivals de cinema de muntanya d'àmbit internacional.




Tenim la sort de que l’Òscar sigui el nostre monitor durant la pròxima sortida. Ens ensenyarà un munt de coses interessants sobre l’ecosistema que ens envolta! 





ACTIVITATS
Fem d’alpinistes a la xarxa i descobrim l’Everest!

Obre un document word al teu ordinador i contesta les següents preguntes:
1. Busca l’Everest al Google Maps. Entre quins països es troba? Quines són les seves capitals?
2. Quan es va batejar aquest muntanya amb aquest nom ? Qui la va batejar? Com li diuen els nadius?
3. Quan mesura d’altura l’Everest? Quina és la segona       muntanya més alta?
4. Com pot ser que l’Everest creixi uns mil·límetres cada any?
5. L’Everest és la muntanya més alta sobre el nivell del mar, però no sobre la seva base. Quina és la muntanya més alta sobre el fons oceànic. Quina alçada té? On està?
6. Què és “la Vall del Silenci” de l’Everest?
7. Qui eren Andrew Irvine i George Mallory?
8. Qui eren Tenzing i Hillary?
9 Què és un sherpa?
10. Què és “l’esgraó Hillary”?

dilluns, 14 de novembre del 2011

325



La presència de la comunitat de les Germanes Dominiques a Tarragona es 


remunta a les darreries del segle XVII, concretament al mes de gener de l'any 


1684 quan dues religioses vingudes del seu convent de Barcelona arribaren a la 


ciutat per fundar una nova casa-beateri i dedicar-se a l’educació i a les tasques 


pastorals i socials de l’època.


Un cop arribades a Tarragona, les dues beates de Sant Domènec volgueren 


establir la primera casa convent en un habitatge del carrer anomenat Arc de 


Sant Bernat, prop de l’actual plaça del Fòrum, i que era propietat del tarragoní 


Sr. Joan Lluch. Però no fou fins a meitats del 1686 que s'inaugurà oficialment el 


beateri de Sant Domènec de Guzman.


325 anys més tard, les Germanes Dominiques de l’Ensenyament de Tarragona i 


tota la comunitat educativa de l’actual col·legi ens disposem a celebrar, tal com 


es mereix, l’aniversari d’una entitat educativa, religiosa i social tan històrica per 


a la ciutat de Tarragona com és la nostra, una entitat que porta més de tres-


cents anys educant a casa nostra i que continua fermament projectant-se cap al 


futur. Per molts anys!!!





SEGUEIX-NOS AL FACEBOOK


divendres, 21 d’octubre del 2011

PRE-AVALUEM-NOS


Un cop passat l'inici de curs cal fer una mica de reflexió de com hem encetat aquest any acadèmic.
Estem en un moment en que podem rectificar per aconseguir allò que ens proposem.

Els mestres hem preparat una bateria de preguntes que ens podem servir per afrontar millor el curs 



Clica aquesta adreça i segueix les instruccions


dilluns, 17 d’octubre del 2011

PROBLEMES AMB EL NETBOOK, QUÈ FAIG?


A continuació us informem breument de com portar un manteniment i una supervisió idònia de l’ordinador TOSHIBA NB250 del projecte eduCAT 1x1.


La caixa amb la que es lliura el portàtil inclou una carta del fabricant que:


-Serveix de certificat oficial de lliurament (pot ser sol·licitada pel Servei Tècnic Autoritzat)

-Confirma la garantia de 2 anys amb recollida i lliurament a domicili i 1 any d’assegurança de ruptura de pantalla

-Explica com contactar amb el Servei Tècnic Autoritzat i com funciona la solució i eventual reparació de l’equip.


En cas de problemes


1. Reiniciar l’ordinador i tornar a provar.

2. Restaurar al seu estat original l’ordinador TOSHIBA NB250 prement la

tecla "p" en l'arrencada i posant la contrasenya "3141592"

3. Posar-se en contacte amb el Servei Tècnic de TOSHIBA.


Contactar amb el Servei Tècnic Autoritzat


Cal trucar al Servei Tècnic Autoritzat al telèfon 902 56 56 88 i identificar-se com a participant en el projecte eduCAT 1x1.


Cal tenir a mà el número de sèrie, que trobareu a la part inferior de l’ordinador, en un adhesiu (un número que acaba amb la lletra K).


El Servei Tècnic farà un primer diagnòstic i, en cas necessari, enviarà un missatger a recollir l’equip avariat a l’adreça que se l’indiqui.

Un cop reparat, l’equip serà retornat a la mateixa adreça.



També caldrà identificar-se com a participant en el projecte eduCAT 1x1.


Insistim en el tema de la identificació, perquè les condicions de

manteniment per al projecte eduCAT 1x1 són superiors a les estàndars.


En cas de no identificar-se com a participant en el projecte pot passar que el

Servei Tècnic Autoritzat no accepti reparar sense càrrec alguns tipus d’avaries.



En cas de Furt o robatori


En cas de furt o robatori cal presentar la corresponent denúncia a la comissaria i enviar-ne còpia escanejada a sau.educacio@gencat.cat, posant còpia al grupeduCAT1x1 del SIRE a l'adreça infoFURTS@educat1x1.cat , indicant clarament amb les paraules “Projecte eduCAT 1×1 – Denúncia de furt / robatori” .


Les dades necessàries que cal enviar a les adreces indicades són aquestes:


Codi i nom del centre: Col·legi Sant Domènec de Guzman

Lloc, data i hora dels fets

Dades de contacte: nom, telèfon i adreça de correu electrònic

Dades del portàtil: MAC, Wireless LAN i número de sèrie




Assegurança de pantalla


En cas d'avaria de pantalla:


1. Cal trucar a l'asseguradora al Tel. 900.983.300 identificant-vos com a participants en el projecte eduCAT1x1, per tal de confirmar que el pas 2 segueix vigent.

2. L'asseguradora us informarà que heu d'enviar al número de Fax 91 411 5053 la següent documentació:

Fotocòpia del DNI per les dues cares

Fotocòpia de justificant de pagament del PC.

Escrit amb una breu descripció del succeït indicant el número de sèrie de l'ordinador (p.ex: “caiguda de menys de 50cm d'alçada)

Caldrà adjuntar una adreça de contacte on es desitgi rebre la resposta: adreça postal, telèfon, fax i l'adreça de correu electrònic.


Un cop fet això:

1. L'assegurador us notificarà per escrit si s'accepta la garantia per tal de realitzar

la substitució del portàtil.

2. Recolliran i entregaran l'ordinador a l'adreça postal que hageu indicat

diumenge, 16 d’octubre del 2011

SOM OLÍMPICS!

El dia 15 d'octubre del 2011 va ser un dia històric. Tarragona fou nomenada seu dels 
 Jocs del Mediterrani del 2017. 











Els jocs olímpics tenen el seu inici en la Grècia antiga, són els anomenats jocs antics. A finals del segle XIX, però, es van tornar a dur a terme. Ara amb el nom de jocs moderns.


Els jocs olímpics tenen el seu orígen a la Grècia antiga concretament a la ciutat d'Olímpia. D'aquí prové el nom de jocs olímpics.

Els jocs tenien la finalitat d'adorar al Déu tot poderós, Zeus. Va començar com una competició local però poc a poc van arribar competidors d'altres ciutats i regions.


Tot comença l'any 776 a.C, a la ciutat d'Olimpia, situada a 320 km d'Atenes. Els jocs es celebraven cada quatre anys i només podien participar-hi homes. Durant les tretze primeres olimpíades, només es realitzava una prova. Es tractava d'una cursa a peu coneguda amb el lloc de "Stade". El primer guanyador d'uns jocs olímpics va ser un jove cuiner anomenat Elis Koroibus.



L'any 708 a.C es van introduir bastants varietats esportives: lluita i disciplines atlètiques com el llançament de disc o de jabalina.

Els jocs van anar creixent durant segles i segles fins que l'any 393 a.C, l'emperador romà Theodocius va prohibir totes les festes a Grècia.

L'any 1896 Atenes torna a acollir després de molts segles, una olimpiada. En el nou format dels jocs es practicaven nou esports: atletisme, ciclisme, esgrima, gimnàstica, halterofília, lluita, tir, natació i tennis.


En aquests jocs van participar tretze països diferents: Austràlia, Àustria, Bulgària, Dinamarca, Xile, França, Alemanya, Gran Bretanya, Grècia, Hungría, Suècia, Suïssa i els Estats Units.
En aquests jocs només s'entregava una medalla al guanyador de cada competició i no era d'or, era de plata. 

Els jocs també han servit per lluitar contra el racisme, per exemple recordeu Jesse Owens, l'atleta negre que a Berlin al 1936 va guanyar l'or als 100 metres davant  del mateix Hitler.




Fes una ullada al següent vídeo quin és l'esport que més t'agrada de les Olimpíades? Per què?

best moments


Pots fer una ullada a la següent pàgina web:.
TARRAGONA 2017 pàgina oficial
a) Què són els Jocs del Mediterrani?
b) Qui participa? Situa en un mapa els països que hi participen
c) Fes-te voluntari!

dijous, 13 d’octubre del 2011

ONGs i PALLAPUPES




Una ONG és una Organització No Governamental, o sigui, una organització sense ànim de lucre i que no depèn de cap govern. Aquestes organitzacions solen treballar perquè les persones visquin millor en els seus països d'origen (tinguin menjar, escoles, hospitals, etc).

La primera d'aquestes organitzacions fou la Creu Roja Internacional fundada al 1863. Com sabeu és una organització dedicada a la salud de les persones.





Història de la creu roja



Valors de la creu roja

a) Com es va iniciar la creu roja? llegeix el text i resumeix-lo
b) Quins són els valors de la creu roja? creu roja

Al món hi ha molts països i persones pobres, que no arriben a tenir ni sostre ni menjar. Els països rics (en teoria) haurien de donar un 0,7 % de la seva riquesa a ajudar aquests altres països més pobres. Però això a la pràctica no es compleix. Com els estats no ajuden prou, les ONGs intenten col·laborar amb aquests països  pobres en vies de desenvolupament.

Una ONG molt especial són els Pallapupes. Uns pallassos que fan riure als infants malalts que hi ha als hospitals.

a) Què penses del que fan els pallapupes?
b) Tria una de les següents ONGs i explica per què t'agraden. GUIA ONGs



dimecres, 5 d’octubre del 2011

EL MEU HEROI


Un heroi és una persona que admirem pels seus actes i que de grans ens agradaria arribar a semblar-nos a ell. 

UN HEROI ÉS UN ÍDOL

Tots tenim un heroi, pot ser de ciència-ficció com: Superman, Spiderman o Son Goku. Però també pot ser un ídol real com: Leo Messi, Justin Bieber o Pau Gasol.






a) Quin és el teu heroi de ciencia ficció. Quines qualitats té que t'agraden?
b) Pot ser també tens un ídol real que de gran t'agradaria semblar-t'hi. Quin és el teu ídol? Per què?

Però no tots els herois són de ciència-ficció o famosos. Pot ser admires algú proper a tu, un familiar, un amic o un conegut. Pot ser no fa accions espectaculars com salvar el món o marcar gols de fora l'àrea, però pot ser ajuda als més necessitats o és generós amb els altres i sempre està de bon humor.




c) Quina persona propera a tu admires? Per quina raó?

dilluns, 3 d’octubre del 2011

INDIGNEZ-VOUS



En Stéphane Hessel és una persona gran. Té 93 anys i molta experiència a la vida. És un home francès que de jove va lluitar contra l'ocupació per part dels nazis a França i que més tard va ser un dels col·laboradors a l'hora d'escriure la Declaració Universal dels Drets Humans..



En Stéphane s'adonà que desprès de la Segona Guerra Mundial, els diferents països van decidir que la gent havia de viure millor i que no podia haver tanta diferència de classes a la societat. Aquests valors avui s'estan perden.

Doncs bé, aquest home amb tant experiència a la vida i veient que estem vivint époques dures a la societat on moltes families estant patint per la crisi econòmica global, ha escrit unes petites refexions en un llibre, anomenat, Indignez-vous, de tant sols 12 pàgines que ha estat al 2011 best seller a França.

En aquest llibre es diu que hem d'indignar-nos per les desigualtats que hi ha avui al nostre món.



I que el moviment d'aquest indignació ha de ser pacífic.



També diu que la pitjor de les actituds és la indiferència.


En un word:
a) Per quins motius creus que ens hem d'indignar avui en dia?
b) Tria l'article de la Declaració dels Drets Humans que més t'agradi. Digues perquè l'has elegida.



c) Busca a la premsa alguna notícia on es mostri que NO es compleixen els drets humans. Resumeix-la breument.
diari de tarragona
avui
la vanguardia
TV3 a la carta
d) Busca una imatge per internet que mostri la desigualtat social i enganxa-la al teu word.

dijous, 29 de setembre del 2011

REUNIÓ PARES-MARES INICI CURS

BENVINGUTS, ESTEM D'ANIVERSARI

ENGUANY LA NOSTRA ESCOLA, LA MÉS ANTIGA DE TARRAGONA, CELEBRA EL SEU 325 ANIVERSARI.

PER MOLTS ANYS!

US MANTINDREM INFORMATS DE LES DIFERENTS ACTIVITATS QUE ES REALITZIN MITJANÇANT LA WEB DE L'ESCOLA.


PLA ANUAL

AL PLA ANUAL TROBAREU LA MAJORIA DE LES INFORMACIONS NECESSÀRIES PER AQUEST CURS (HORARIS DE SECRETARIA, ADMINISTRACIÓ, ...), CALENDARI ESCOLAR (FESTIVALS, FESTIUS, SORTIDES...), AVALUACIONS I DIES DE LLIURAMENTS D'INFORMES, ELS DIFERENTS PROJECTES DE L'ESCOLA...).

PÀGINES WEB

TOTA LA INFORMACIÓ TAMBÉ ESTÀ DISPONIBLE A LA WEB WWW.DOMINIQUES.CAT

A MÉS TREBALLEM AMB BLOCS A DIFERENTS ASSIGNATURES:

  1. BLOC TUTORIA
  2. BLOC NATURALS
  3. BLOC ANGLÈS
  4. BLOC SOCIALS


AGENDA 

CONTROL DE DEURES, EXÀMENS, COMUNICATS, NOTES A L'AGENDA...
REVISAR CADA SETMANA (ALMENYS 1 COP).

SI S'ARRIBA TARD O NO S'ASSISTEIX A CLASSE, CAL AVISAR-HO PER MITJÀ DE L'AGENDA. 

NORMES-PUNTUALITAT-ASSISTÈNCIA
  1. TOTES LES FALTES DE PUNTUALITAT I D'ASSISTÈNCIA HAN D'ESTAR JUSTIFICADES. (CADA HORA = 1 ABSÈNCIA).
  2. MALS COMPORTAMENTS PROVOQUEN QUE NO VAGIN A LES SORTIDES.
  3. CONTROL D'ORDINADORS A CASA (MESSENGER, FACEBOOK, TWITTER). ELS PROBLEMES DE FORA ACABEN A L'AULA.
  4. CADA ALUMNE ÉS RESPONSABLE DEL SEU PORTÀTIL.
  5. HAN DE TENIR CURA DELS LLIBRES COOPERATIUS DE L'ESCOLA. SI ELS FAN MALBÉ L'HAURAN D'ABONAR.
SORTIDES 

TROBADA INTERCOL·LEGIAL A PAMPLONA (27, 28 I 29 DE MAIG).

...
FESTIUS

31 D'OCTUBRE
5 DE DESEMBRE
20 DE FEBRER
19 DE MARÇ
30 D'ABRIL.

EL CURS ACABA EL 22 DE JUNY


TRIMESTRES

1r TRIMESTRE: FINALS DE NOVEMBRE
2n TRIMESTRE: PRINCIPI DE MARÇ
3r TRIMESTRE: 

ASSIGNATURES 

OPTATIVES: 

Cada trimestre en fan una.
  1. COMPETÈNCIA SOCIAL
  2. EXPRESSIÓ ESCRITA
  3. MATEMÀTIQUES
COMPLEMENTÀRIES:
  1. ENGLISH COMMUNICATION
  2. TALLER DE TEATRE
  3. TIC
TRONCALS:
  1. CATALÀ
  2. CASTELLÀ
  3. MATEMÀTIQUES
  4. NATURALS
  5. ANGLÈS
  6. SOCIALS
  7. E.F.
  8. MÚSICA
  9. TECNOLOGIA
  10. RELIGIÓ
  11. TUTORIA
FUNCIONAMENT

  1. HI HAN DESDOBLAMENTS EN 3 NIVELLS EN 2 ASSIGNATURES: CATALÀ I MATEMÀTIQUES.
  2. ELS ALUMNES NOUVINGUTS TENEN SERVEI D'AULA D'ACOLLIDA D'APRENENTATGE DE CATALÀ.

MATERIAL

CADA ALUMNE TÉ UN PORTÀTIL ON:

  1. ES CONTENEN ELS LLIBRES DIGITALS DE CADA ASSIGNATURA
  2. TÉ UNA SÈRIE DE CARPETES AMB LA FEINA DE CADA ASSIGNATURA EN UNA ARXIU DROPBOX
A MÉS, TENEN UN CARPESÀ AMB APARTATS PER CADA ASSIGNATURA

TAMBÉ TENEN 3 LLIBRETES: UNA DE MATEMÀTIQUES, UNA DE CASTELLÀ  I UNA DE CATALÀ.





dimecres, 28 de setembre del 2011

RAPA NUI I LES TRES R

Temps era temps quan unes poques persones en busca de noves terres i un futur millor es van llançar a la mar amb una barca rudimentària de fusta, la Kon Tiki.



Aquests arribaren a l'illa de Pasqua, una illa enmig del Pacífic plena de boscos i terres fèrtils, allunyada milers de quilòmetres de qualsevol continent. L'illa era deshabitada i van assentar el seu poblat. Havien nascut els Rapa Nui.



Amb els anys, varen tenir fills i crearen una gran cultura dividida en dos pobles, el del nord i el del sud  de l'illa: amb el seu rei (l'Ariki). Hi havia pagesos, pescadors i constructors. Gent de tots els oficis. Eren feliços.



 Els seus déus eren els seus avantpassats que representaven en unes figures anomenades moais.




Tot va començar a  canviar al segle XVI, quan la població va sobrepassar els 20.000 habitants. Era massa gent per a una illa tant petita. Van començar a talar tots els boscos per conrear hortalisses. A l'illa es va acabar la fusta per fer cases i barques per anar a pescar. La gent va començar a passar a gana i van haver d'anar a viure a les coves com els humans prehistòrics.

La lluita per aconseguir menjar va provocar una guerra. Els pobres volien el menjar dels rics per no morir de fam. La guerra i la fam va provocar que cada cop hi hagués menys habitants a l'illa.

Llavors, el 5 d'abril de 1722 va arribar el primer europeu a l'illa, l'holandès Jakob Rogeeveen. A partir d'aquell dia, les malaties portades pels europeus van provocar que molta més gent morís.

El toc de gràcia per la desaparició de la civilització Rapa Nui va ser provocada pels mateixos europeus que s'emportaren la gent d'aquelles terres com a esclaus cap a Europa.

Una civilització i una cultura havia mort.



En un full word escriu:
  1. Quin va ser el primer error que van cometre els Rapa Nui que va provocar la seva desaparició?
  2. Quina lliçó creus que ens mostra aquesta història sobre l'aprofitament dels recursos naturals?
La Organització ecologista Greenpeace va promoure fa uns anys "La Regla de les 3 R".

Redueix
per exemple, l'ús de bosses de la compra de plàstic
Reutilitza 
per exemple, la fulla d'un diari per embolicar l'entrepà
Recicla
per exemple, la brossa orgànica per fer compost






3R powerpoint
Cançó 3R


En un full de word escriu 3 accions que fas personalment, una per cadascuna de les R.